Tasapuolisesti-logo tekstill채

Antti Laukkanen

Antti Laukkanen

Perustietoja

 • Syntymäaika: 02.07.1975
 • Syntymäpaikka: Kemi
 • Nykyinen asuinpaikka: Helsinki

Sosiaalinen media

YouTube

Facebook

Twitter

Instagram

Bloki

Kiinnostuksen kohteet

Talous ja kansantalous

 • v. 2009– itseopiskelua oman kiinnostuksen johdosta.
 • v. 2010–2012 Zeitgeist-liikkeen tausta-aktiivi.
 • v. 2013–2016 Jaetaan-juhlien järjestämistä.
 • v. 2016–2018 Jaetaan.net -sivuston koodaamista ja ylläpitämistä.
 • v. 2018– Talousideologisen valinnanvapauden talousjärjestelmän kehittämistä.
 • v. 2018– Tasapuolisesti-puolueen kehittämistä.
 • v. 2020– Pyrin nostamaan osaamiseni tasoa valtakunnan ja maailman politiikassa tarvittavalle tasolle sekä lisäämään poliittisesti aktiivisen toimintani vaikuttavuutta mahdollisimman suureksi.

Ihmisyys yksilön, ryhmän, yhteiskunnan ja koko maailman näkökulmista

 • v. 1995– omaa pohdintaa, keskusteluja, lukemista yms. omaan tahtiin oman kiinnostuksen johdosta.
 • v. 2020– Pyrin nostamaan osaamiseni tasoa valtakunnan ja maailman politiikassa tarvittavalle tasolle sekä lisäämään poliittisesti aktiivisen toimintani vaikuttavuutta mahdollisimman suureksi.

Luonto

Villi ja vapaa luonto on minulle tärkeä – elinehto. Koen suuren eron villin luonnon ja kasvatetun luonnon välillä. En osaa selittää, miksi näin on, mutta kokemus on yksiselitteinen, selkeä ja vahva.

Musiikki

 • v. 1990–2009 aktiivista musiikin tekoa.
 • n. 600 itse tehtyä biisiä.
 • n. 400 yhdessä muiden kanssa tehtyä biisiä.
 • Kymmeniä keikkoja eri kokoonpanoilla instrumentteinä laulu, taustalaulu, kitara ja basso.
 • v. 2002 Kahden biisin If You Were Here Again -sinkku Top Records -nimisen pienen levy-yhtiön kautta.
 • v. 2002–2003 soitin bassoa Sway-nimisessä yhtyeessä.
 • v. 2003–2009 erilaisia koti- ja treenikämppä-äänityksiä.
 • v. 2009 Neljän biisin Punk Ep -niminen ep omakustanteena.

Liikunta ja urheilu

 • v. 1987 Jalkapallon taitokilpailujen D-junioreiden Suomen mestari
 • v. 1988 Jalkapallon C-junioreiden Lapin piirin piirijoukkue
 • v. 1989 Jalkapallon C-junioreiden Lapin piirin piirijoukkue
 • v. 1990 Jalkapallon B-junioreiden Lapin piirin piirijoukkue
 • v. 1990 Jalkapallopelit katkesivat fyysisessä rasituksessa esiintyviin hyperventilaatiosta johtuviin rintapistoksiin, jota kesti noin seitsemän–kahdeksan vuotta.
 • 1998– Kaikenlaista liikuntaa – mm. hölkkää ja jalkapalloa – sen mukaan, mikä määrältään ja laadultaan minusta milloinkin tuntuu hyvältä.

Palkkiota vastaan tehty työ

En pysty tekemään työtä minkäänlaista palkkiota vastaan. Se saa minussa aikaan vieraantumisen tunteen, joka alusta asti on epämiellyttävä ja muuttuu yleensä viimeistään noin 3–4 kuukauden kuluessa niin sietämättömäksi, että minun on pakko lopettaa työn tekeminen palkkiota vastaan. Tämän jälkeen oloni pikkuhiljaa normalisoituu; itsestä vieraantumisen tunne katoaa ja koen taas oloni omaksi itsekseni. Tällaista ei esiinny, kun teen työtä niin, että en ota siitä vastaan minkäänlaista palkkiota.

Tätä on esiintynyt minulla ainakin koko aikuisikäni, mutta tunnistin sen vasta vuonna 2013 ja lähdin tutkituttamaan asiaa.

Asiaa tutkinut korkein lääketieteen auktoriteetti – Helsingin Lännen psykiatria- ja päihdekeskuksen vs ylilääkäri totesi vuonna 2014 antamassaan vapaamuotoisessa lausunnossa, että tutkimuksissa ei tullut ilmi psyykkistä oireilua ja sitä kautta hoidon tarvetta ja että tilanne ei ole lääketieteellisesti ratkaistavissa. Hän sanoi kyseisessä lausunnossaan myös, että potilaan oma arvio siitä, että kyseessä on hänen oma ajattelutapansa lienee adekvaatti.

Minä en ollut koskaan käyttänyt itsestäni enkä tilanteestani sellaisia sanoja kuin että kyseessä olisi minun oma ajattelutapani. Niinpä soitin lausunnossa ilmoitetuun numeroon ja kysyin, mitä ihmettä tämä mahtaa tarkoittaa. Kysyin, että tarkoittaako tämä samaa kuin että kyseessä on ominaisuus eikä sairaus. Tähän puhelimessa kanssani puhunut osastonhoitaja vastasi, että kyllä tarkoittaa. Pyynnöstäni huolimatta en saanut tätä selvennöstä kirjallisena.

Suomen lainsäädännössä ei ole lokeroa minulle. Suomen toimeentulemista koskevien lakien mukaan mukaan terveet tekevät työtä palkkiota vastaan tai hakevat tällaista työtä ja valtio pitää huolen sairaista. Sosiaaliviraston ja Kelan virkailijat eivät suostu lainkaan keskustelemaan kanssani todellisesta tilanteestani tai ohjeistamaan minua todellisen tilanteeni pohjalta, vaan he soveltavat minuun jäykästi olemassaolevia lakeja, jotka eivät huomioi todellista tilannettani millään tavalla. Tällä hetkellä pyrin vaikuttamaan poliitikkoihin ja sosiaali- ja terveysministeriön virkailijoihin sekä sosiaaliturvaa ja toimeentulotukilakia uudistaviin työryhmiin, jotta saisin itselleni virallisen lokeron Suomen toimeentulemista koskevaan lainsäädäntöön.

Se, kuinka Kela kohteli minua tässä tilanteessa oli todennäköisesti eräs keskeinen seikka, joka sai aikaan sen, että keksin Talousideologisen valinnanvapauden talousjärjestelmän.

Palkkiota vastaan tehtyä työtä olen kokeillut kioski-kahvilan myyjänä, liikenteenohjaajana asfalttitietyömailla, lähettinä, varastomiehenä useissa eri varastoissa, kitaransoiton opettajana, asiakastyytyväisyystutkimuksen tutkimushaastattelijana, henkilökohtaisena avustajana ja muutamassa muussa hommassa. Jokainen palkkiota vastaan tekemäni työ on päättynyt yllä mainitsemassani ajassa yllä mainitsemastani syystä. Jopa Stadin aikapankin paikallisraha toveja vastaan tehtävä työ oli minulle mahdotonta tästä samasta syystä.

Palkkiota vastaan tehty opiskelu

Palkkiota vastaan (opintotuki, työmarkkinatuki) opiskellessani olen kokenut samantapaista itsestä vieraantumista kuin palkkiota vastaan tehdyssä työssäkin. Palkkiota vastaan opiskelun yhteydessä tämä oire on kuitenkin ollut huomattavasti vähäisempi kuin palkkiota vastaan tehdyn työn yhteydessä. Olen ylioppilas vuodelta 1994, opiskellut reilun vuoden merkonomiopintoja talous- ja hallintolinjalla v. 2000–2001, kaksi vuotta maanviljely opintoja sisältäen valinnaisena puutarhaviljelyopintoja sekä villiyrtti- ja sienikurssit v. 2010–2012 ja muutamia erilaisia kursseja ja koulutuksia olen käynyt kuten esimerkiksi musiikintuottajakoulutuksen.

Pohdintaa tilanteestani

En tiedä, mistä johtuu itsestä vieraantumisen tunteeni palkkiota vastaan tehdyn työn ja opiskelun yhteydessä. Syytä tähän ei tiennyt tai ei ainakaan kertonut minulle myöskään yksikään minua tutkinut julkisen terveydenhuollon asiantuntija. Paras arvaukseni on se, että en pysty sopeutumaan minkäänlaiseen pakkoon tai kontrolliin – en keppiin enkä porkkanaan, en rangaistuksilla uhkailuun enkä palkkioilla houkutteluun. Tosin en ole myöskään keksinyt yhtään hyvää syytä, miksi minun pitäisi pystyä sopeutumaan mihinkään tuollaiseen. Minulla ei ole koskaan ollut tarvetta tehdä työtä palkkiota vastaan. En ole koskaan haaveillut sellaisesta. Niinpä yksikään tarpeeni ei jää tyydyttymättä, vaikka en tee työtä palkkiota vastaan. Olen tyytyväinen itseeni sellaisena kuin olen. Olen voinut toteuttaa kaikki tärkeimmät haaveeni, jotka minulle nykymaailmassa ylipäätään ovat mahdollisia toteuttaa. Edelleen teen juuri sitä, mitä juuri tässä maailmassa juuri nyt eniten haluan tehdä – ja tällä hetkellä se on Talousideologisen valinnanvapauden talousjärjestelmän ja Tasapuolisesti-puolueen eteenpäin vieminen. Pidän täysin mahdollisena ja uskottavana, että tämä toimintani voi lisätä kaikkien ihmisten hyvinvoitia tulevaisuudessa ja monien hyvinvointia jo nyt.

Omin sanoin

"Mielipiteeni voi muuttua, mutta ei se, että olen oikeassa."

Yritän pitää huumorin ja itseironian mukana sekä muistaa, että en tiedä kaikesta kaikkea ja että sen voi myös sanoa ääneen.

 

Lisäys 18.10.2023

Minun nähdäkseni paras tapa edistää Talousideologisen valinnanvapauden talousjärjestelmää ja sen sisällä Jaetaan-taloutta, kun toimitaan nykyisen talousjärjestelmämme puitteissa, on kerätä mahdollismman paljon rahaa. Sitä käyttämällä voi näissä puitteissa tehokkaasti sekä tiedottaa näistä ajatuksista, että ryhtyä toteuttamaan niitä käytännössä. Kaikkinaisten näissä toimissa tarvittavien resurssien hankkimiseen kun nykyisen talousjärjestelmän sisällä täytyy käyttää rahaa.

Marraskuussa 2021 päätin ryhtyä tähän hommaan eli hankkimaan mahdollisimman suuren ja tasaisen rahavirran näiden asioiden edistämistä varten. Tätä varten rydyin suunnittelemaan yrityksen perustamista. Syyskuussa 2022 perustin toiminimen ja ryhdyin käytännössä opettelemaan ja tekemään tätä.

Ajatuksenani on, että kenpäties kun käytän rahat sellaiseen tarkoitukseen, mikä vie ihmiskuntaa haluamaani suuntaan, suuntaan, mikä on uskoakseni kaikille ihmisille kaikki aiempia suuntia parempi, saattaisi olla mahdollista, että pystyn tekemään työtä palkkiota vastaan. Tämä asiaa jää vielä nähtäväksi. Muutama maksava asiakas ja muutama palkkiota vastaan tehty työtunti ei ole vielä tehnyt minua toimintakyvyttömäksi sen enempää kuin lukuisat yritystä eteenpäin vievät taustatyötunnitkaan.

Nähtäväksi vielä jää, pystynkö tekemään työtä palkkiota vastaan tästä lähtökohdasta silloin, kun siitä tulee osa arkipäivää.