Tasapuolisesti-logo tekstill채

Raha ei ole arvon mitta – eikä arvoa ole edes mahdollista mitata (osa 2)

Metri on sen mittainen kuin se on ainoastaan siitä syystä, että näin on sovittu. Selvittämällä kuinka monta kertaa tuo sovittu yhden metrin pituus voidaan sisällyttää mitattavan kohteen pituuteen saamme selville mitattavan kohteen pituuden metreinä. Samaa metrimittaa käyttäen voidaan mitata Kemin ja Helsingin välisen matkan pituus, Maapallon ja kuun välisen matkan pituus, sinun pituutesi ja kuusen neulasen pituus. Metrimitalla voidaan mitata minkä tahansa kohteen pituuden.

Myös raha on sopimus. Raha on kuitenkin erilainen sopimus kuin metri. Katoppakö.

Sovitaan, että yksi tunti sairaanhoitajan työtä on kahdenkymmenen euron hintainen. Tämä on puhtaasti sopimus, aivan kuten on sekin, että yksi metri on juuri sen mittainen kuin se on.

Tämän sopimuksen perusteella ei voida kuitenkaan laskea eikä päätellä sitä, minkä hintainen on yksi tunti lääkärin työtä, yksi tunti siivoojan työtä tai vaikkapa yksi tunti siltainsinöörin työtä. Sairaanhoitajan yhden työtunnin hintaa ei ole myöskään mahdollista käyttää mittatikkuna, jonka avulla voisi mitata, mikä olisi polkupyörän, omakotitalon tai vaikkapa mustikkakilon hinta.

Ei ole olemassa sellaista mittalaitetta, matemaattista kaavaa eikä muutakaan logiikkaa, jonka avulla näissä asioissa voisi päätyä johonkin täsmälliseen lopputulokseen – tai edes minkäänlaiseen likiarvoon.